Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Здраве Изборът на редактора Коментари Любопитно Най-четени

Грипният вирус бил като троянски кон, идва по-голяма епидемия

Грипната вълна обхваща все повече области – от днес грипна епидемия е обявена за Благоевград. В Пернишко пък тя приключва.

Област Перник беше първата, която обяви епидемия. Учениците там не учиха миналата седмица.

В Пазарджик грипна епидемия беше обявена в четвъртък. Тя е в сила до утре включително – в понеделник и вторник учениците са в грипна ваканция.

Епидемията в област Благоевград важи до сряда, но след това може да бъде удължена. Там заболеваемостта е над 380 души на 10 хиляди.

Специалистите напомнят да не се подценяват симптомите на грипа и да не се прибягва до самолечение.

Междувременно стана ясно, че рязко се е увеличило нивото на заболеваемост в София през почивните дни. Това твърди доц. полк. Георги Попов – началник на Катедра по инфекциозни болести във ВМА пред БНТ.

„На ден средно около 25-20 души преминават през специалния кабинет по грипа във ВМА. Броят на прегледаните през почивните дни значително надвишават тези от изминалата седмица“, коментира Попов.

Той уточни, че прегледаните са били заразени с грипния вирус Б.

„Грипният вирус Б е един троянски кон. След него почти винаги следва една по-голяма инвазия и епидемично разпространение на грипния вирус А, което очакваме в следващите седмици“, предупреди още доц. Попов.
„Не сме навлезли още в епидемия, но се очаква към края на месеца. При всички случаи върху този грип Б ще се наложат и щамовете на грипен вирус А“, отново подчерта той.

Според доц. Георги Попов са важни първите 12-24 часа, през които болният може да направи профилактика с медикаментите, които са на пазара. Ако заболяването напредне и се появят симптоми за усложнение, болният трябва да се обърне към специалист.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *