Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Конгресът сложи край на бюджетната криза в САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закона за финансиране до 8 февруари на правителството, предаде Асошиейтед прес, цитирайки Белия дом.
Така се слага край на продължилото 69 часа спиране на работата на федералните служби и се дава възможност да бъде платено за това време на федералните служители.

Преди това документът бе одобрен от Конгреса. Камарата на представителите прие с 266 гласа „за“ и 150 „против“ резолюция за удължаване до 8 февруари на финансирането на работата на правителството. По-рано същата резолюция бе гласувана в Сената с 81 на 18 гласа.

Въпреки постигнатия компромис по някои въпроси нерешен остава основният проблем, заради който демократите бяха против бюджета. Те настояват да бъдат спрени опитите за депортиране на стотици хиляди нелегални имигранти, пристигнали в САЩ като деца. Миналата година Тръмп спря програма, узаконяваща пребиваването им в САЩ, но даде на Конгреса срок до 5 март да приеме закон за удължаването й. Тази програма сега пази от депортиране около 700 000 души.

Остана нерешен и въпросът за отпускането на нови средства за укрепване на сигурността на границите, включително за изграждане на обещаната от Тръмп стена по мексиканската граница.

Водачът на републиканците в Сената Мич Макконъл обеща на демократите да бъдат подновени дебатите по тези спорни въпроси. Ако през следващите три седмици не се стигне до сделка, републиканците са обещали да позволят в Сената да се дискутира предложение за имиграцията, дори то да не е изработено от двупартийна комисия и да няма подкрепата на Републиканската партия и Белия дом. Предишната позицията Макконъл беше, че ще позволи гласуване на сделка, само ако е одобрена от Тръмп.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *