Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Любопитно Най-четени

България е 30-та от 180 държави по екологична ефективност

България се нарежда на 30-то място в света и на трето в региона на Източна Европа в глобалния Индекс за екологична ефективност 2018 г.
В предишната класация през 2016 г. страната ни заемаше 33-то място сред общо 180 държави.

България се представя отлично в категория „Биоразнообразие и хабитат“, изкачвайки се с 41 позиции от 64-то до 23-то място спрямо класацията от 2016 година, се посочва в съобщението на Министерството на околната среда и водите.

Значително подобрение е отбелязано и в категория „Гори“ където за две години сме се изкачили от 50-то на 34-то място. В категорията „Замърсяване на въздуха“ страната ни заема 74-то място, което е подобрение с три позиции.

Данните от доклада показват, че по показателя „Качество на въздуха“ България е на 89-то място, като лекото влошаване на позицията ни се дължи основно на показателя „Твърдо гориво за домакинствата“.

Индексът оценява 180 държави по 24 показателя за ефективност, в десет категории, обхващащи екологичното здраве и жизнеността на екосистемите. Тези данни дават яснота каква екологична политика трябва да води съответната държава.

Индексът се изготвя на всеки две години от Йейлския и Колумбийския университет съвместно с организаторите на Световния икономически форум.

Данните за България са достъпни на: https://epi.envirocenter.yale.edu/epi-country-report/BGR

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *