18.07.2024

Талибани убиха 95 души с линейка бомба в Кабул

Най-малко 95 души загинаха, а поне 158 са ранени, след като линейка, пълна с експлозиви, бе взривена в събота в оживен район на Кабул, съобщиха от здравното министерство на Афганистан, увеличавайки предишния брой потвърдени жертви, предаде АФП.

Отговорност за самоубийственото нападение поеха талибаните. Това е втората им атака в афганистанската столица за седмица след кървавото нападение срещу хотел „Интерконтинентал“ миналия уикенд, при което бяха убити най-малко 25 души, повечето чужденци.

Мъжът, управлявал линейката, минал през пропускателен пункт като твърдял, че кара пациент до болница, заяви говорител на афганистанското вътрешно министерство.

Взривът е избухнал в квартала, където се намират офиси на министерството на вътрешните работи и на Европейския съюз, който не съобщи за засегнати свои служители от експлозията.

Няма данни за пострадали българи при атентата в Кабул. Служителите в дипломатическата ни мисия са невредими, съобщиха от външното ни министерство.

Сега загиналите са 95, а ранените – 158, заяви Уахид Майрох, говорител на здравното министерство. Преди това от правителствения медиен център съобщиха за 63-ма загинали, много от тях – цивилни, като предупредиха, че жертвите може да се увеличат, тъй като някои от ранените са в критично състояние.

Репортер на АФП видял много загинали и ранени цивилни в болницата „Джамуриате“, която се намира на метри от взрива и където медици се опитвали да помогнат на окървавени мъже, жени и деца, лежащи на пода в коридорите.

Експлозията била толкова силна, че разтресла прозорците на сгради, намиращи на поне 2 километра от нея, а някои ниски структури в близост били разрушени.

От афганистанското МВР съобщиха, че шофьорът на линейката бил пропуснат през първия пропускателен пункт, след като казал, че кара пациент в болницата „Джамуриате“, но бил разпознат на втория и тогава последвала експлозията.

Двайсетина минути преди взрива репортер на АФП видял как полицията проверява линейки на няколкостотин метра от мястото на експлозията, докато шофьорите и пациентите чакали на улицата. Линейки рядко се проверяват в града, отбелязва агенцията.

Този бомбен атентат е най-смъртоносният в Кабул от 31 май 2016 г., когато при взривяването на камион бомба в дипломатическия квартал бяха убити 150 души и стотици ранени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *