Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика

ООН натиска за по-бързо решаване на спора за името на Македония

Специалният пратеник на ООН за преговори по името на Македония между Скопие и Атина Матю Нимиц призова страните да ускорят преговорния процес и им напомни, че по въпроса „има време за вземане на решение“, което е настъпило, предава Regnum, цитиран от „Фокус“.

„Знам, че правителството на Гърция искрено и енергично търси решение на проблема. Мисля, че Скопие също се опитва да постигне решение“, съобщи Нимиц пред журналисти в Атина.

Името на Македония вече 27 години е препятствие за влизането на страната в НАТО и в Европейския съюз – всеки опит за влизането ѝ в организациите е блокирано от Гърция. Атина смята името „Македония“ за заплаха за своята териториална цялост и историческо наследство.

В края на миналата година правителствата на Гърция и на Македония фактически достигнаха до споразумение, че името ще бъде променено – предлагат се пет варианта „Република Нова Македония“, „Република Вардарска Македония“, „Република Северна Македония“, „Република Горна Македония“ и „Република Македония (Скопие)“.

Въпреки това в самата Гърция има немалко хора, които искат пълното премахване на думата „Македония“ от съседната държава.

1 COMMENTS

  1. В последните дни прочетох купища мнения по темата.В повечето от тях преобладава един пиянски патриотизъм, характерен за героите от,Чичовци“.Но докато нашия е пиянски,другият е мегдански,докато прошумоли нещо.Начетох се на Велика България, дори и някъде имаше изказване,че Александър Македонски е българин.Нито един пост не видях да е издържан езиково и граматически.Ако такава е и историческата култура на българите,то аз се сранувам,че съм българка.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *