Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Зоран Заев: Ще има референдум за името в Македония

Надявам се решението, което постигнем за името на страната, да бъде достойно за гражданите на Македония и за гражданите на Гърция.
Надявам се решението, което постигнем за името на страната, да бъде достойно за гражданите на Македония и за гражданите на Гърция. Това каза за Нова телевизия премиерът на Македония Зоран Заев.

„Ще има референдум в Македония. Не мога да кажа още кога ще бъде насрочен референдума, но той трябва да бъде допълнителна гаранция за нашите приятели от Република Гърция. Смятам, че това окончателно ще премахне техните резерви за това, че народът стои зад решението, което ще бъде взето. Убеден съм, че македонците ще застанат зад това решение за смяна на името на Македония. Надявам се решението, което постигнем, да бъде достойно и за гражданите на Македония, и за гражданите на Гърция”.

Това заяви Заев след срещата си с Матю Нимиц, посредник на ООН в преговорите между Гърция и Македония.

„Радвам се, че заедно с нашите партньори и южните съседи от Гърция правят всичко възможно да дебатът да върви леко и да се стигне до решения. Но нека да ни разберат и нас – това е проблем между Македония и Гърция, който стои на дневен ред повече от 25 години на Балканите. Надявам се да се доближим до решението на проблема, което да бъде приемливо и за двете страни в спора, така че да се запази достойнството и авторитета и на двете страни. Така се градят приятелства. И само така можем да се впуснем в предизвикателствата, които очакват целия Балкански полуостров”, коментира още Зоран Заев.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *