Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Здраве Изборът на редактора Коментари Красота & Здраве Любопитно Най-четени Общество

Радиацията от мобилните телефони е възможна, но не и причина за появата на рак

Американско правителствено проучване показа леко увеличение на появата на тумори при мъжки плъхове след голяма доза облъчване от лъчение от мобилни телефони. Според експертите обаче това не е причина за притеснение, тъй като плъховете са били подложени на много голямо облъчване, което дори пристрастените към телефона не претърпяват. През 2011 г. СЗО определи радиацията от мобилните телефони като „вероятно канцерогенна“. Джон Самет, който председателства проучванията за радиация на СЗО заяви:

Заключението е, че този вид радиация е възможна причина за рак. Това означава, че съществуват индикации за риск, но не достатъчно, за да бъде повишена категорията на „вероятна“ или „определена“. Това означава обаче, че агенцията не е открила и че няма риск.

Във всички общества по света има притеснения дали мобилните телефони са предпоставка за развитие на раково заболяване, особено на мозъчен тумор, тъй като те често са близо до главата ни. Мобилните телефони излъчват радиочестотна радиация, която е с много по-ниска енергия от йонизираната радиация на рентгените и ядрените централи. Сегашното проучване сочи, че йонизираната, но не и радиочестотната радиация, уврежда ДНК-то, което може да доведе до рак.

Ако радиацията от мобилните телефони причинява рак, то това се случва чрез механизъм, който все още не е открит.

Доказателствата са смесени. Ако се погледнат проучванията върху потребителите на мобилни телефони те дават неопределен отговор. Някой казват, че рискът е вероятен, а други не намират такъв. Не казвам, че това е криза на общественото здраве, но много голяма част от обществото е изложено на това явление и трябва да сме сигурни, че го разбираме, заяви Джон Самет от СЗО.

Едно от проучванията показва, че мъжки плъхове, изложени на много високи нива на радиочестотна радиация, са развили тумори около сърцето и в мозъка. Според американското раково общество това проучване е добро и не трябва да се игнорира.

То показва обаче и че и женските плъхове, изложени на същите нива, не са развили злокачествени образования, както и мъжките и женските мишки по време на втория опит. Никое проучване не е извело доказателства, че радиочестотната радиация причинява мозъчни тумори, въпреки че изследователите продължават да изучават въпроса. Проучванията все още не са завършени и не са обсъдени и проверени от външни учени.

Те дадоха част от предварителните резултати. Някои от тях са тревожни, но все още сме без поглед върху цялостната картина, коментира проучването Джон Самет. Според него може да минат десетилетия преди ефектите от широкоразпространената радиация от мобилните телефони да бъдат разпознати:

През XXI век в САЩ имаме все повече устройства, които излъчват радиочестотна електромагнитна радиация. Това е основна причина да проучваме въпроса колкото се може повече. И дори да съществува малък риск, дори много малък, свързан с това излагане, трябва да вземем под внимание факта, че страшно много хора са подложени на него.

Според Центъра по устройствата и радиологичното здраве към американската Комисия по храните и лекарствата настоящите норми на радиацията от мобилните телефони са в безопасния спектър.

При проучванията върху плъхове и мишки обаче са използвани честоти от 2G и 3G мрежите, а не честотите от новите поколения 4G и 5G мрежи.

Целите тела на гризачите са били подложени на облъчване с радиовълни в продължение на над девет часа на ден в продължение на две години.

Въпреки проучванията, учените не изключват връзка между радиацията от мобилните телефони и рака. Доказателствата за това обаче са неопределени и неокончателни. Когато човек използва слушалки той намалява излагането си на радиочестотната радиация.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *