Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Последни новини

Над 5500 души разгледаха Народното събрание

Над 5500 граждани, повечето от които млади хора, посетиха Народното събрание в Деня на отворени врати, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Инициативата е по повод 139-ата годишнина от Учредителното събрание.

В Народното събрание посетителите можеха да видят оригиналите на Търновската конституция, приета от Учредителното събрание на 16 април 1879 г., и на т.нар.

Сребърна конституция – издадена през 1911 г. Гостите на институцията разгледаха документалната изложба „Основите на българския парламентаризъм“, пленарната зала, както и постоянната експозиция, свързана с историята на Народното събрание.

Между 10 и 30 минути изчакваха желаещите да се снимат на мястото на председателя на Народното събрание и да ударят звънеца, с който се откриват и закриват заседанията на парламента.

Гражданите проявиха интерес към местата, които заемат в пленарната зала президентът, министър-председателят и членовете на Министерския съвет.

Имаше и такива, които „провериха“ как работи системата за гласуване, разговаряха помежду си на местата, на които обичайно стоят народните представители или „даваха“ изявления за представителите на медиите.

Зам.-председателят на парламента Емил Христов посрещна най-нетърпеливите посетители, сред които ученици от столичното 129-то училище „Антим Първи“ и студенти по право. Той разговаря с младежите и изрази увереност, че те отново ще посетят законодателната институция.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *