Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Последни новини Свят

Турция открива мега летище през октомври

Третото летище в Истанбул ще бъде открито на 29 октомври, съобщи министърът на транспорта на Турция Ахмет Арслан, предаде Ройтерс, като цитира Анадолската агенция.

Осемдесет процента от строежа на летището, което ще бъде едно от най-големите в света, са вече завършени, каза Арслан.

Проектът има за цел да поеме нарастващия трафик през турския мегаполис.
Под управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган Турция изгради високоскоростни ж.п. линии, висящи мостове и тунели под морето, напомня Ройтерс.

Летището е един от мегапроектите на Турция, сред които бе също откритият през 2016 г. трети мост над Босфора. Плановете включват също изграждане на огромен изкуствен канал в Истанбул, през който да преминава част от морския трафик между Черно и Мраморно море.

Веднага след откриването на третото летище пристигащите самолети ще бъдат отклонени от летище „Ататюрк“ към новия аеропорт, каза Арслан.

Новото летище ще е достатъчно голямо, за да поеме 114 самолета в едно и също време, а когато започне да функционира в пълна степен, то ще осигури работа на 225 хиляди души.

Министърът заяви, че в проекта са инвестирани около 10,2 милиарда долара, като той ще генерира около 22,2 млрд. долара за 25 години преди отчитане на ДДС.
Сега действащото летище „Ататюрк“ в Истанбул, което е сред петте най-натоварени летища в Европа, ще бъде закрито, след като новото летище започне да работи.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *