Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Най-четени

Хората с чувство за самоирония са с по-здрава психика

Честото самоиронизиране е свързано с по-доброто психично състояние, установиха испански учени, цитирани от в. „Индипендънт“.
Хората обикновено си мислят, че самоиронията прикрива несигурност. Учените от университета на Гранада обаче твърдят обратното – хората, които се шегуват със себе си, всъщност демонстрират по-високо самочувствие и степен на щастие.

Испанският екип проучи дали различните видове прояви на чувство за хумор са свързани с начина, по който дадена личност дава израз на гнева си. В опитите бяха включени 1068 доброволци на възраст между 18 и 65 години. Те трябваше да отговарят на въпросник за хумора, съставен от авторите Род Мартин и Патриша Дорис и издаден през 2003 г.

Резултатите показаха, че самоиронията няма задължително негативна конотация, както се смяташе досега.

„Открихме, че склонността към самоирония е показателна за аспекти на доброто психично състояние, като щастието и, в по-малка степен, общителността“, каза един от авторите на проучването Хорхе Торес Марин.

В същото време, този тип хумор може да прикрива и потиснат гняв.
„Резултатите разкриха, че този тип шеги, дори мило поднесени и добронамерени, може да представляват стратегия за маскиране на негативни намерения“, добави друг от авторите Гинес Наваро-Карило.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *