Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

ГЕРБ: Не можем да искаме оставката на Плочев, ще го следим

Не е от компетентността на парламентарната група да даде отговор сваля ли политическото доверие от проф. Камен Плочев.
Това каза председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов на брифинг в Народното събрание по повод описканата от здравния министър оставка на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев. Кирил Ананиев го обвини, че зад гърба на правителството е поиска с писмо до парламента актуализация на бюджета на НЗОК заради над 271 млн. лв. задължения към чуждестранни здравни каси. Плочев отвърна, че не е направил нищо незаконно и няма да подаде оставка.

„Не е от компетентността на Народното събрание да внасяме актуализация на бюджета на държавата. Има административен проблем, но това не е от компетентността на парламентарната група да отговорим дали сваляме политическото доверие или не. Има Надзорен съвет. Депутатите от ГЕРБ не са тези, които трябва да искат оставки, ще се вслушаме и в мнението на Надзорния съвет и шефа му – зам.- министър Жени Начева. Ние ще се съобразим с това, което беше направено като предложение от народни представители от нашата парламентарна група – следващия вторник проф. Плочев да бъде изслушан“, заяви Цветанов.

И уточни, че още утре той ще даде обяснения и пред Здравната комисия.

Зам.-председателят на ГЕРБ допълни, че партията не коментира професионални качества на управителя на НЗОК, а говори за административния въпрос, който е предвидил.

Цветанов подчерта, че работата на проф. Плочев ще е под постоянно наблюдение от страна на парламента.

Плочев: Не знам кой ми е началник

Междувременно самият Камен Плочев коментира пред БНТ:

„Мъдро решение са взели колегите от ГЕРБ да седнем и да обсъдим нещата в диалог. Ще видим, аз съм готов да подам ръка на всеки, готов съм да работя“.

По думите му той е искал да помогне, а в никакъв случай да навреди, притеснявал, че ще почнат да връщат нуждаещи се пациенти в чужбина.

„Изумен съм. Аз не казвам: „променете бюджета“, а казвам: „дайте да обсъдим“.
Не знаем кой ни е началникът. Не разбирам защо министърът ми иска оставката, след като парламентът ме назначава. Нека да стане дирекция към Министерство към здравеопазването или финансите отговорна за НЗОК и нещата ще бъдат много по-точни“, каза още Плочев, като изтъкна, че като професор се чувства обиден.

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *