Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Политика Последни новини

Фандъкова: Синята зона в София няма да поскъпва

Не обмисляме поскъпване на синята зона в столицата, съсредоточени сме в разширяването ѝ, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Този коментар тя направи пред bTV по повод призив на премиера Бойко Борисов от преди дни да се повиши цената на синята зона. По думите ѝ въвеждането на по-висока цена за паркиране в центъра в дните с повишено замърсяване на въздуха е много трудно към този момент, поради което общинският съвет на столицата се е отказал от мярката.

Друго предложение за справяне със замърсяването в столицата беше да се ограничи движението на автомобили в идеалния център на града, както и да се забрани въобще влизането им.

„Всички европейски градове, които го правят, го правят постепенно с въвеждане на пешеходните зони. Постепенно разширяваме зоните, като това ще се случва все по-често с подобряването на градския транспорт. Много сме далеч от проблемите на Пекин, по-скоро страховете ни са големи и с основание”, коментира Фандъкова.

Тя изтъкна, че това е предизвикателство, с което всички трябва да се борим. Кметът дава и личен пример и в дните, в които замърсяването е над допустимите норми, тя пътува с градския транспорт.

„Това е важно, защото няма как хората да повярват на призивите ми, ако не го правя”, категорична беше кметицата.

В момента Столична община подготвя и мобилно приложение, в което граждани ще могат да следят в реално време замърсяването на въздуха. Фандъкова коментира, че благодарение на пилотен проект постепенно ще се подменят печки на твърдо гориво с такива на екопелети, които са по-щадящи за околната среда.

По повод новата мярка „зелен билет”, която беше въведена веднъж в столицата, Фандъкова добави, че трябва да има инвестиции и разходи в борбата за по-чист въздух.

„Заложили сме в проекта за новата наредба и безплатен градски транспорт, разбира се това е при положение, че се промени нормативната уредба на национално ниво”, допълни Фандъкова.

От друга страна кметът е твърда, че мерките „зелен“ и „бял“ билет ще бъдат съпроводени с рестриктивни мерки и за автомобилите – „само със стимули не може, ще трябва и с ограничения”.

Тя каза още, че с новите мерки за прием в детските градини процесът ще се олекоти и ще бъде по-честен спрямо всички.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *