Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

Тръмп към ЕС: Без мита, но срещу реципрочност

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е готов да отмени митата за внос на стомана и алуминий за държавите от Евросъюза, ако те предприемат аналогични мерки.

„Европейският съюз са прекрасни страни, които се отнасят много лошо със Съединените щати в областта на търговията и сега са недоволни от митата. Ако те отменят своите ужасни търговски бариери и такси за американската продукция, тогава и ние ще отменим своите. В случай, че това не стане, ще въведем мита и за автомобилите и други стоки. Честно“, написа Тръмп в Туитър.

Коментарът на американския президент дойде на фона на вчерашните разговори между представители на Европейския съюз и Съединените щати в Брюксел, по време на които не беше постигнат компромис.

След срещата европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом написа в Туитър, че дискусията е била откровена, но няма яснота за процедурата за освобождаване от митата и затова следващата седмица разговорите ще продължат.

Преди няколко дни Тръмп подписа указ, с който налага 25 на сто мито върху стоманата и 10 процента за алуминия, които трябва да влязат в сила до 2 седмици.

Това предизвика негативна реакция сред много търговски партньори на САЩ. В коментар китайският министър на търговията Чжон Шен заяви, че една търговска война с Америка ще има единствено катастрофални последици за световната икономика:

„В една търговска война няма победители. Тя ще донесе единствено катастрофа за Китай, САЩ и останалия свят. Ние обаче можем да се изправим пред всички предизвикателства и да защитим интереса на нашата страна и на народа си.“

Отношенията с Пхенян

По-късно американският президент предрече, че разговорите със севернокорейския лидер Ким Чен-ун ще имат „невероятен успех“. „Обещанието е, че през това време няма да изстрелват ракети и се стремят да се разоръжат. Така че ще бъде страхотно“, заяви той, преди да отпътува за Пенсилвания.

„Много хора мислеха, че ще се стигне до война, но изведнъж Северът излезе с това, че ще имаме среща. Така че може да седнем и да постигнем най-великото споразумение за света и за всички страни в региона, включително самата Северна Корея. Надявам се да се случи“, каза президентът на митинг в Питсбърг.

Тръмп смята, че Пхенян иска да постигне мир и е време за това. Според него Вашингтон е показал голяма сила при решаването на проблема.

Президентът каза още, че се е справил много по-добре с въпроса от предишните администрации, които не са успели да постигнат нищо.

Срещата на върха между лидерите на Съединените щати и Северна Корея трябва да се проведе през май.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *