Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Починал е и вторият работник, който пострада при инцидента в завод „Арсенал“ в Казанлък

Починал е и вторият работник, който пострада при инцидента в завод „Арсенал“ в Казанлък. Това стана ясно от думите на областния управител на Стара Загора Гергана Микова в ефира на Нова телевизия. „За жалост жертвите на тази трагедия са две вече.

Разговарях с проф. Йовчев, директора на Университетската болница в Стара Загора, той потвърди, че в 02.15 часа е починал раненият работник“, обясни Микова и добави, че мъжът е бил с 85% изгаряния.

Тя поясни, че именно поради тежкото състояние на работника той не е бил транспортиран в Пловдив, каквито са били първоначалните намерения.

„Няма други ранени. Работниците, които са били в странични помещения на цеха, са били изведени“, каза още Микова.

Тя отбеляза, че оттук нататък контролните органи да си свършат работата. „Тяхна е последната дума“, каза още областният управител.

„Фокус“ припомня: Починалият е 46-годишен мъж. Освен него при инцидента загина и 26-годишен мъж от мъглижкото село Шаново. Първоначалната информация сочи, че в случая става въпрос за производствена авария – запалване в цех 130 на Завод 3 в завод „Арсенал“ в Казанлък.

От Инспекцията по труда уточниха, че двамата мъже са работили на машина за смесване на състави за стартови заряди за боеприпаси. Сместа, с която са работили, не е взривоопасна, но е силно пожароопасна в състоянието, в което се работи с нея. По предварителна информация по време на работата сместа се запалва, в резултат на което двамата получават изгаряния.

Предстои да бъдат разгледани документи, свързани с технологичните изисквания за изделието, изискванията за безопасност при работа с машината, както и други документи, свързани с цялостната организация на безопасността на труда на работните места на пострадалите.

Ще бъдат разгледани и предоставени резултати от разследванията на други контролни и разследващи органи, имащи отношение към причините за злополуката, като „Пожарна безопасност и защита на населението“, следствени органи и т.н.

Пред журналисти изпълнителният директор на завод „Арсенал“ Николай Ибушев поясни, че в случая се касае за нарушение на инструкциите за безопасна работа.
Междувременно Окръжна прокуратура-Стара Загора и Инспекцията по труда извършват проверка във връзка с инцидента.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *