Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Последни новини Свят

11 жертви и 3540 болни от морбили в Сърбия

Най-малко 11 са жертвите на морбили в Сърбия, предаде Б92. Това е съобщили директорът на Инфекциозната болница в Ниш, където е починала последната засега жертва. 32-годишната жена не е страдала от никакви хронични заболявания преди това.

Болните са около 3540 души. Статистиката се води от октомври миналата година. През февруари стана ясно, че най-младият заболял е бебе на 15 дни, а най-възрастният пациент е на 65 години. Повечето заболели са на възраст между 5 и 30 г.

33% от болните са били хоспитализирани. 95% от заболелите не са били ваксинирани.

Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни, средно 9-10 дни.

Болестта започва най-често с повишена температура, обща интоксикация и кашлица. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош, след това по торса и крайниците.

Заразата се предава от човек на човек по въздушен път. Тя става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *