Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Започват проверки на сгради за достъпа, който предлагат на хора с увреждания

Комисията за защита от дискриминация започва проверки на обществени сгради за достъпа, който предлагат на хора с увреждания. Ще бъдат обследвани както държавни и общински институции, така и банки, болници, училища, театри и кина. Целта е да се установят пропуските в достъпността за хора с увреждания и да се отличат тези от сградите, при които такива пропуски няма.

Проверката на обществени сгради е част от националната кампания „Достъпна България,“ обясни председателят на комисията Ана Джумалиева. При констатиран проблем комисията може да налага глоби от 250 лева до 20 000 – при повторно нарушение.

„Нашата идея на безсрочната ни кампания е да правим обследване, проверка в цялата държава, да проверим всички сгради на държавни институции, на местната власт, болници, училища, банки и местата, където хората могат и да се забавляват и да си почиват, например кина, театри“, каза Джумалиева.

Първата сграда, която получи сертификат за достъпност, е Националният дворец на културата. Към момента тя е отлично адаптирана към съвременните изисквания за достъпност, посочи Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК:

„Ние нарекохме достъпна среда за всички, защото тя наистина трябва да бъде за всички. Тук не говорим само за физическа достъпност, ние не трябва да си позволяваме на хората да им минава през мисълта, че няма да отиде на дадено събитие, защото не може да стигне до там. Ако ние позволим такива мисли, значи не сме свършили никаква работа“.

Днес между Комисията за защита от дискриминация и Националния дворец на културата бе подписан и меморандум за сътрудничество.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *