Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Най-четени Последни новини

Монументът на Бузлуджа спечели европодкрепа

Монументът на Бузлуджа спечели европейска подкрепа по програма за паметници в риск.
Той беше включен в програмата „7-те най-застрашени паметници“, която се организира от „Европа Ностра“.

Останалите са следвизантийските църкви в Москополе и Виткук в Албания, историческият център на Виена в Австрия, манастирският комплекс Давид-Гареджа в Грузия, казиното Констанца в Румъния, гръцкото сиропиталище Принкипо на Принцовите острови в Турция и фабриката за лед „Гримсби“ във Великобритания.

„Това е най-голямата организация за опазване на културното наследство в Европа. Първата безвъзмездна помощ за Бузлуджа ще се изразява в изготвяне на експертиза и спасителен план за действие. Европейски експерти ще посетят паметника през идните месеци и ще дадат технически съвети, ще зададат възможности за финансиране и ще мобилизират широка европейска подкрепа за запазването на Бузлуджа“, съобщи пред БНР архитект Дора Иванова, която работи по проекта „Бузлуджа – паметта на времето“.

Тя поясни по какви критерии монументът е влязъл в класацията за риск:

„Основните критерии са два. Първият е ценност като наследство и ценност като обект, който се нуждае от опазване. И всъщност това е много важно в тази програма – че на европейско високо ниво показва, че паметникът на Бузлуджа е от европейско значение, европейско наследство. И вторият критерий е застрашеността – доколко тези обекти наистина са опасни и трябва да се действа незабавно да се опазят, защото могат да бъдат загубени в следващите години“.

Иванова подчерта, че самите експерти осъзнават проблематиката в България и идеологическата натовареност на Бузлуджа:

„Че паметникът е натоварен с много голяма идеология, с политически идеи, но той трябва да бъде опазен, без да се възхвалява и без да се потвърждава неволно политическа идеология. Той трябва да се запази като артефакт, като част от историята, която трябва да се помни, да се помни, да се знае какво е било“.

По думите й Бузлуджа е изключително ценен като архитектура, инженерно постижение и изкуство и има голям потенциал както за развитието на туризма, така и за преосмислянето на много други такива паметници.

„Наследството от периода на социализма е травматично и проблемно за целия социалистически блок. Този проблем не се вижда само в България, а във всички страни от бившия социалистически блок. България, с този невероятен паметник, който е различен, изключителен и пример за всички останали, може да бъде пример за опазването и преосмислянето“, каза още арх. Дора Иванова.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *