Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Изборът на редактора

Книгата „София – от 7 извора вода“ постави на дневен ред въпроса за термалното богатство на столицата

Световният ден на водата стартира с крупен проект, свързан с популяризирането на термалното богатство на София, която е уникална със своите 31 термални находища и 75 минерални извора с 8 различни вида вода с различна температура, химически състав и лечебни качества.
Журналистката Антоанета Титянова, която е ръководител на проекта „София – от 7 извора вода“ и автор на книгата, представи пред медиите двуезичната творба, финансирана по проект на Дирекция „Култура“ от Столична община. Богато илюстрирана и преведена на английски, книгата дава богата историческа, хидроложка и туристическа информация за 7-те най-известни столични термални находища София-център, Горна баня, Княжево, Панчарево, Банкя, Овча купел и Равно поле.
Min_voda2
Пресконференцията на книгата „София – от 7 извора вода“ бе толкова оживена и прерасна в дискусия, като се поставиха много наболели въпроси, които бяха изяснени от авторката и дошлите представители от различни институции, свързани с опазване на термалното богатство на „имперския град – София“.
Интересът към книгата на Антоанета Титянова – автор на 9 книги, носител на „Златно перо“, „Народен будител“ и още редица национални и международни награди, бе огромен не само от страна на медиите, но и на различни граждански и държавни институции, тъй като състоянието на термалните води в София и в цяла България са в незавидно състояние в последните 29 години, когато пробойни в закона дадоха възможност за реституции, които доведоха до разруха на хиляди почивни балнео станции и до затваряне на обществени термални бани, които тънат в разруха.
Ваня Николова – гл. експерт „Минерална вода и геология“ към Столична община също задоволи любопитството на журналистите и разказа за настоящите и бъдещите проекти на Столична община, свързани с 8 от термалните находища в София.

Поради големия интерес към проекта на „Яна тур“ и на книгата на А. Титянова „София- от 7 извора вода“ предстои ново представяне – този път в Ларгото, а в следващите 6 месеца ще има празници на термалната вода, редица инициативи и представяне на книгата в шест от районите на столицата.
Реализирането на проекта се реализира с подкрепата на СБЖ, на КБП, на АПФ и сдружението „Аз обичам водата“, тъй като само заедно – медии, общественост и управата на София могат да се решат „жежките“ проблеми, които стоят пред най-голямото богатство на столицата ни – термалните води.
Колкото до книгата на А. Титянова „София – от 7 извора вода“ тя е написана начно-популярно, като предавания от типа на „Стани богат“ ще могат да почерпят любопитни данни поне за 100 въпроса с повишена трудност, а българите и гостите на София ще преоткрият богата история на един от най-древните имперски градове Улпия Сердика.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *