Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Спорт

Министър Кралев участва в работна среща за решаване на проблемите между ФИБА и Евролигата

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в работна среща по повод споровете между ФИБА и Евролигата относно синхронизацията на календарите на двете организации и участието на баскетболистите от водещите европейски тимове в мачовете на националните отбори.
Срещата се проведе преди старта на втория ден на Европейския спортен форум 2018 в София и в нея взеха участие още заместник-генералният директор по образование и култура в Европейската комисия Йенс Нийманд Кристенсен, мениджърът в департамента „Национални федерации“ на ФИБА Свят Коста Илиев, Елизабет Себриян – проекти развитие и женски баскетбол на ФИБА Европа, началникът на кабинета на австрийския вицеканцлер, отговарящ за спорта и бивш генерален секретар на австрийската баскетболна федерация Филип Тратнер и Барбара Спиндлер-Освалд, която ще ръководи работна група „Спорт“ по време на австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз.
KBA_6809
Коста Илиев уведоми, че двете организации не са успели да достигнат до консенсус на проведена наскоро среща. Илиев обаче подчерта, че ФИБА е готова на компромиси, стига да срещне същото отношение и от Евролигата.
Министър Кралев и Филип Тратнер се обединиха около мнението, че в сегашната ситуация и с решението си дали да пуснат или не даден играч клубните отбори оказват пряко влияние върху резултатите от мачовете на националните тимове. Освен това календарите трябва да бъдат направени така, че баскетболистите да имат време за почивка и възстановяване. Ще бъде потърсено също мнението на играчите и треньорите.
Взе се решение Йенс Нийманд Кристенсен, като представител на Европейската комисия да осъществи връзка с ръководството на Евролигата за провеждане възможно най-скоро на среща в Испания, където е нейното седалище. В нея ще вземат участие министър Кралев, представители на австрийското правителство, което е следващият председател на Съвета на Европейския съюз и на Европейската комисия.
По време на Олимпийските игри в ПьонгЧанг Красен Кралев разговаря по темата и с австрийския вицеканцлер, отговарящ за спорта Хайнц-Кристиан Щрахе, като двете страни продължават да работят съвместно за излизане от ситуацията, тъй като е твърде вероятно тя да не бъде разрешена до края на българското председателство.
Кралев ще докладва за развитието на проблема по време на заседанието на Съвета на министрите, отговарящи за спорта през месец май.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *