Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини

Мая Манолова: Над 81% от българите искат закон за частния фалит

Над 81% от българските граждани очакват и искат да бъде приет закон за частния фалит, заяви в сутрешния блок на БНТ „Денят започва“ омбудсманът Мая Манолова. Закон, който да уреди несъстоятелността на физическите лица. Това е един огромен процент, който е и адекватен на огромния проблем, който имат българите със затруднението да плащат своите кредити – към банки, към фирми за бързи кредити, лизингови къщи, включително и битовите си сметки, допълни тя.

Числата са стряскащи – всеки трети български гражданин има кредит, допълни националният омбудсман. Общо кредитите като брой са 4 милиона и 990 хиляди, от които над 12% са лоши или необслужвани или, ако това се приравни към потребителските кредити, става дума за около 800 милиона лева кредити към банки, които са лоши или с проблеми в обслужването, каза още Мая Манолова. Националният омбудсман коментира и какви ще са основните принципи за обявяването на личен фалит.

Тя отбеляза, че днес ще представят концепция, която се изработва с експерти и магистрати. Първото условие, за да влезе лице в процедура на гражданска несъстоятелност е то да бъде свръх задължено, тоест тя да е постоянно състояние. Друг принцип ще е този на добросъвестността, заяви още Мая Манолова.

Ще се изследва във всеки конкретен случай за всяко конкретно лице, като опитите за измами и укриване на имущество ще са сериозно препятствие за влизане в тази процедура, добави тя. Националният омбудсман добави, че предлагат процедурата по обявяване на граждански фалит да се развива пред съда. България е последната европейска страна, неприела такова законодателство, отбеляза Мая Манолова.

Достъп до процедурата и възможност е дадена на всички кредитори, заяви още националният омбудсманът и добави, че самият гражданин, искащ започването на производство, трябва да посочи цялото си имущество, задължения и кредитори.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *