Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно

Български жестов език и Теоретично описание на Граматиката на Български жестов език вече е факт

Деница Сачева, Валенина Христова, Митко Якимов, Цветан Кунчев, Грета Ганчева, Бояна Алексов
Деница Сачева, Валенина Христова, Митко Якимов, Цветан Кунчев, Грета Ганчева, Бояна Алексова

На 23 март тази година, в конферентния център „Венус”, Министерството на науката и образованието, в партньорство със фондация “Глухи без граници – България”, представиха резултат от национално научно изследване.

Презентацията на двете книги представиха ръководителя на екипа -Цветан Кунчев, Валентина Христова – експерт от научния екип и Снежанка Асенова – консултант лексика, консултант и дизайн на Речника. Разказа за извършената работа и етапите, през които преминаха, за неуморната работа, лишавайки се от сън и почивки, от свободно време, за да спазят сроковете по проекта.
Заместник- министър Деница Сачева откри събитието. В краткото си слово тя подчерта, че „българският жестов език може да бъде признат като самостоятелен. България е сред малкото държави, провели проучване с такава цел. То ще позволи да се въведат законови разпоредби за равностойното прилагане на жестовия език в образованието и в други области на обществения живот. В момента жестовите знаци се използват като помощно средство и средство за комуникация при обучението на децата и учениците с увреден слух в детските градини и училищата. Изследването е основа и за създаване на методически пособия, които да помогнат в комуникацията и съвместното обучение на глухите и чуващите деца и ученици в цялата страна. Ако жестовият език бъде узаконен, ще можем да го въведем като специален учебен предмет в специалните училища и като избираем в останалите.”
След нея г-жа Грета Ганчева, директор на дирекция „Достъп до образование и подкрепа на развитието” към МОН каза, че „предстои разработването на методики за прилагането на този език, а също и обучение на учители и ученици, да се въведе като избираем предмет в общообразователното училище, така, че да може да се осъществи комуникацията между чуващите и глухите хора от една страна и от друга – да се развива този език. Предстои също и обучение на служителите, работещи в различните администрации, за да бъдат посрещнати нуждите на глухите хора.”

Презентацията на речника и граматиката е крайният резултат от проведеното в рамките на една година научно изследване на българския жестовия език. То е първото и единствено по рода си, възложено с обществена поръчка от Министерството на образованието на нашата фондация „Глухи без граници”. Осъществяването му стана с проекта „BG05M2OP001-3.003-0001 – Подкрепа за равен достъп и личностно развитие” по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз.
В това национално изследване се включват всички глухи членове на управителния съвет на фондацията. Цветан Кунчев е определен за ръководител на проекта; експерт към научния екип е Валентина Христова; графичният дизайн е възложен на Снежи Асенова, а по-късно се включва и Дамян Калчев. Консултанти са председателят на фондацията Митко Якимов, Янка Трачук и Силвия Бозева – всички глухи. Петър Ганев, който също е глух, разработва оригинален сървър, на който се събира информацията от заснетите материали. На него се работи със заснетите жестове от седем градове в страната – София, Пловдив, Плевен, Търговище, Лом, Бургас и Благоевград.

„В работата бяха включени близо 300 души, като 136 от тях бяха изпълнители-информатори. Те ни даваха данни за жестовете и отделните думи“, коментират организаторите.
„С това научно изследване постигнахме целта си – доказахме, че съществува български жестов език, който идва от самите глухи хора и той не е никак примитивен и елементарен, както се мислеше и твърдеше. Освен това, в хода на изследването беше потвърдено, че има диалектни форми на жестовия в различните региони в страната. Възрастните глухи хора, които бяха изпълнители-информатори, при заснемането ни показаха, че българският жестов език е истински и съществува (през годините е имало опити той да бъде изместен, но те са си го запазили и си комуникират с него). Спазихме препоръката на професорския екип и в речника въведохме първи и втори вариант, за да уважим запазените и използвани жестове“, коментират още те.
Успоредно с лексиката е направено и научно описание на граматиката на българския жестов език , от  професорите лингвисти от Софийски университет „Св. Климент Охридски”: Ръководител на научния колектив – проф. Йовка Тишева, проф. Гергана Дачева, проф. Красимира Алексиева, проф. Владимир Жобов, проф. Юлияна Стоянова; а също и проф. Цанка Попзлатева. Съвместно с тях като глухи експерти работят Валя Христова и Петя Керчева. Неоценима помощ оказва и доктор Бояна Алексов, старши експерт и координатор .

От името на фондацията председателят Митко Якимов изказа задоволството си от успешното приключване на обществената поръчка за национално научно изследване на българския жестов език. Благодари на Министерството на образованието и науката за методическата подкрепа по време на реализация на изследването, както и на всички глухи, взели участие. Председателят Митко Якимов подчерта, че остава само една крачка до крайната цел – конституционното признаване на българския жестов език за официален език на републиката.

снимки: БГНЕС

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *