Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Човешки грешки довели до бягството от затвора, призна Цачева

„Безспорно става дума за човешки грешки. Става дума и за техническо недокомплектоване на системите за сигурност, които действат“. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на изслушването си в парламента. Според министър Цачева тезата, че бягството на двамата затворници се дължи на човешки грешки се потвърждава и от факта, че те са били въоръжени с огнестрелно и хладно оръжие.

„Има категорична заповед, която определя кои са разрешените за внасяне в местата за лишаване от свобода вещи. Контрол се осъществява ежедневен от дежурните, които са на смяна и проверяват тези вещи. Самият факт, че се осъществява въоръжено бягство, установено по категоричен начин до момента – единият с нож, а другият с пистолет, означава, че тези вещи са внесени в Софийския затвор“, подчерта Цачева. „Ще положим максимални усилия да бъде събрана информацията, която има отношени към случая“, подчерта Цачева и допълни, че всички институции работят в добра координация.

„Явно има проблем, безспорно, относно изпълнението на заповедта за допускане в сградите на местата за лишаване от свобода само на разрешените вещи. Факт е, че има такива, които не са разрешени, но те са използвани при вчерашното бягство“, коментира още правосъдният министър.

„Има информация през 2016 година, че единият от двамата избягали е бил готов или поне е правил приготовления за бягство. Реакцията на ръководството тогава е била този човек да бъде спрян от работа, където знаете, че режимът не е толкова строг“, посочи Цачева.

„Има назначена комисия, която трябва да де отговор на тези въпроси и да стигне до причините, довели до това да бъде възможно внасянето на такива вещи – говоря за ножа и пистолета“, допълни министърът на правосъдието и подчерта, че веднага щом комисията приключи работа, резултатите от проверката ще бъдат оповестени.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *