20.07.2024

По идея на Мария Габриел ЕК започва мека война срещу фалшивите новини. Терминът „дезинформация“ идва с критерия – намерение за целенасочена вреда

Една стара дума „дезинформация“ заменя модерните „фейк“ новини, след като Европейският съюз откри, че няма дефиниция що е то фалшиви новини. Затова и адвокатите така умело промушват своите клиенти през всеки скандал, разпространяващ неистини за хора и събития чрез мрежата.

Миналото лято еврокомисарят Мария Габриел подхвана проблема „фалшиви новини“ и го направи. Обеща, че ще свика експертна група, и наистина възложи такава задача. „Евробарометър“ тества отношението на гражданите на ЕС към този „бич на съвремието“. И сега континентът е на стартовата позиция – буквално тези дни колегиумът на Европейската комисия ще одобри официално предложението на българката за противодействие на разпространението на подвеждаща информация онлайн с конкретни мерки.

Предстои да се уточни каква отговорност ще носят платформите, върху които фейковете се ширят и избуяват – съвсем необезпокоявани. Със сигурност обаче за в бъдеще те самите – платформите, няма да живеят необезпокоявано, ако заблуждават.

„Няма да правя министерство на истината“, увери в сряда Габриел, която не поставя под ни най-малко съмнение свещената свобода на изразяване. И тя е съвършено права – както хората имат право да се изказват, така също имат и правото да не ги лъжат безнаказано.

Защото фалшивите новини наистина ни подриват – не само като обществена тъкан (у нас връзките ѝ, за жалост, са доста изтънели, на места направо скъсани), но и като човеци. Защото фалшивите новини разбиват човешки съдби, а понякога и животи.

Първата стъпка, която Габриел ще лансира, е нещо като безкръвно обезвреждане на фалша, небезобидния. А именно – чрез изпразването от съдържание. В ЕС спира употребата на това название плевел „фейк нюз“. То става празно от съдържание, незначещо нищо. Нещо като деконструктивизма на езика, след което се пренарежда нова действителност – теорията на големия философ Жак Дерида.

Защото вредящият фалш се промъкна така незабелязано и бързоструйно, че в момента на практика не го впримчва нищо. Днес никой адвокат и никой съд по света не може да каже, че „фейк нюз“ е нещо незаконно. Защото дефиниция какво значи фейк няма.

Именно затова екипът на еврокомисар Мария Габриел заменя изплъзващата се от закона вреда и я заменя с ясно дефинирания термин „дезинформация“, който вече ще води след себе си последствия, най-малкото обществено обозначаване и заклеймяване. В това определение, с което гражданственост придобива терминът – наследник на фейка, ще пише, че критерият, според който нещо ще се класифицира за нарушение, е намерението да нанесеш целенасочено вреда.

Макар и да не планира специално законодателство, произтичащо след утвърждаването на дефиницията „дезинформация“, след решението на Европейската комисия ще се търсят механизмите, обозначаващи кое е „информация“, т.е. реално съдържание, и кое – „дезинформация“. Защото сега с един щрак всеки регистрира сайт и веднага след това с един клик „убива“, „разболява“, „жени“ и „развежда“ известните хора.

У нас най-потърпевшата за последната година жертва на фейка е министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Тя дава хляб, че и мръвка на доста хора из нета, които въртят кръвожадно за нея два-три сценария – кога какво е казала, кога какво е направила и каква кола я е ударила.

Другият любимец на фейка е Слави Трифонов. Направо не ми се мисли какво ѝ е на майка му…

Не е човешко – спрямо никого. Независимо от коя партия си или не си.

Затова – всички вкупом да окажем хейт на фейка. И да стискаме палци на Мария.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *