Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Изборът на редактора Най-четени

Неврохирургът-поет д-р Кондов въвежда нови технологии в медицината първи в България

Церемонията за четвъртото издание на престижните награди е на 15 май в София

Технологичните иновации в медицината ще бъдат отличени по време на четвъртото издание на Националните Медицински Награди 2018. Един от водещите неврохирурзи у нас – д-р Славомир Кондов, оглави отделението по неврохирургия в УМБАЛ „Сърце и мозък“ в Плевен, което предоставя нови съвременни възможности за неврохирургично лечение на заболяванията на централната и периферната нервна системи и заболявания на гръбначния стълб за първи път в България.
Церемонията за Медицинските Оскари, които ще отличат хуманизма и отговорността на лекари, болници, клиники и екипи с доказани значими постижения в областта, ще се състои на 15 май от 20 ч. в хотел РREMIER BEST WESTERN София.
Медицинските иновации са в областта на образно ръководената неврохирургия и хирургия, новите компютърни и информационни технологии, даващи по голяма сигурност за пациента при извършване на операциите. Във всеки един момент хирургът е информиран от компютър, които следи триизмерно инструментите и той да се коригира в хода на операцията, като получава данни за актуалното състояние на мозъка и неговото заболяване. В същото време хибридната операционна зала позволява да се прилагат миниинвазивни безкръвни оперативни интервенции, както от открит тип, така и от закрит или в комбинация.


Първата в България високотехнологична хибридна операционна зала вече заработи в отделението по неврохирургия. Тя е оборудвана с интраоперативен ядреномагнитен резонанс, невронавигационна система от последно поколение за краниална и спинална неврохирургия. Никъде в България няма такъв тип навигационна система, операционни микроскопи с възможности за флуоресцентно оцветяване на туморите и съдовите заболяваания на мозъка, интраоперативен ултразвуков апарат, ангиограф, С – рамо, ултразвуков резектор аспиратор /CUSA/, невроендоскоп, пълен електрофизиологичен мониторинг, позволяващ водене на оперативни интервенции с т.нар „будна анестезия“. Интраоперативния ядреномагнитен резонанс е първия и за сега единствен в цяла югоизточна Европа.
В отделението се извършват едни от най-сложните интервенции като – невронавигирани лимитирани оперативни интревенции на мозъчни тумори, хибридни оперативни интервенции на съдовите заболявания на мозъка, миниинвазивни и перкутанни оперативни интервенции на гръбначния стълб – дискови хернии, тумори на гръбначния мозък, декомпресии и стабилизации при различини видове фрактури на гръбначия стълб. Съвременно хирургическо лечение на остеопорозата.
Също и хирургия на периферните нерви, ендовазално лечение на мозъчните аневризми и артериовенозни малформации, ендоскопски асистирана неврохирургия, пластично въстановителни оперативни интервенции при черепни дефекти, вродени малформации на централната нервна система /ЦНС/, диагностика на всички видове заболявания на ЦНС, също и перкутанно криоаблационно лечение на болката.
Д-р Славомир Кондов защитава дисертация на тема „Интраоперативна ултразвукова диагностика в краниалната неврохирургия“ и провежда множество специализации и курсове в САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Норвегия, Испания, Южна Корея и др. През 2006 г. специализира в Норвегия под ръководството на поф. Унсгаард ултразвуково базирана невронавигация. През 2009 г. въвежда методиката в рутинната практика у нас. Създател и ръководител е на първото частно неврохирургично отделение в рамките на болница Токуда, което ръководи в продължение на 9 г. Провежда първите специализирани курсове за български и чуждестранни студенти по начални хирургически умения. През 2014 г. печели нагарадата Златен клипс на Сугита за най-много клипсирани аневризми през годината. През 2015 г. печели наградата в категория „Професионализъм в медицината“ от Годишните медицински награди.
Член е на редакционната колегия на списание „International Journal of surgery and medicine“ и редактор в “Neurosurgical Review”. Автор е на една монография. Автор и съавтор е на повече от сто научни публикации. Извън медицината е автор на две стихосбирки и носител на черен колан – първи дан по бойни изкуства. Баща е на три деца.

С наградата за цялостен принос в медицината ще бъде удостоен от Националните Медицински Награди проф. д-р Ивайло Търнев, който е откривател на 12 нови редки болести. Той е началник на Клиниката по нервни болести на Александровска болница и е водещ специалист за лечението на редки болести не само у нас, но и в чужбина.
Един от най-успешните български лекари в чужбина – проф. д-р Владимир Данов, получи номиниция в категория Доктор на Годината 2018 от Националните медицински награди.
Номинациите за Националните медицински награди 2018 ще бъдат правени от браншови организации, ресорни медии и журналисти. Организатор и инициатор на събитието е агенция за публични комуникации VIP COMMUNICATION PR. Партньори на конкурса ще бъдат големи медицински и пациентски огранизации.

Призьори от досегашните издания на конкурса са:
Акад. д-р Богдан Петрунов, проф. Д-р Николай Петров, проф. д-р Ивайло Търнев – началник на Клиниката по неврология в УМБАЛ „Александровска“, д-р Радосвет Горнев от Болница Лозенец, проф. Григор Горчев от МУ Плевен, Очна клиника „Вижьн“, д-р Ивайло Христов от Медика Албена, МБАЛ „Сърце и Мозък“ в Плевен, д-р Станимир Сираков от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, проф. д-р Екатерина Титянова, д-р Славомир Кондов, д-р Галинка Павлова от БЛС, акад. Дамян Дамянов, проф. Младен Григоров, д-р Иво Петров, доц. д-р Васил Христов Каракостов, д-р Славомир Кондов, проф. д-р Георги Чернев, д-р Валентин Ангелов, Многопрофилна болница „СВЕТА АННА“ София, “Александровска болница“, СИТИ Клиник, МБАЛ „Токуда Болница София”, МЦ „Медика – Албена“ и др.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *