Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Най-четени Последни новини

WhatsAap вдигна минималната възраст за потребителите си в Европа на 16 години

Популярното мобилно приложение за текстови съобщения „Уотсап“, собственост на Фейсбук, вдига минимално разрешената възраст за потребителите си в Европа от 13 на 16 години. Целта е така да се изпълнят новите изисквания за личните данни в ЕС, влизащи в сила от другия месец, предаде Ройтерс.

„Уотсап“ вече ще иска от европейските си потребители да потвърждават, че са поне на 16 години. Това ще става чрез известие за нови правила за ползването на услугата и политиката на „Уотсап“ в областта на личната информация. Тази политика ще се осъществява от ново юридическо лице, „Уотсап Ирландия“, дружество с ограничена отговорност, което ще заработи през следващите седмици, предава БТА.

Не е ясно как и дали изобщо спазването на възрастовото ограничение ще бъде проверявано с оглед на лимитирания обем данни, който услугата има право да изисква и съхранява.

Компанията майка Фейсбук, която има своя отделна политика в областта на личната информация, възприе различен подход, що се отнася до децата в юношеска възраст между 13 и 15 години. Целта тук също е да се изпълнят изискванията на предстоящия да влезе в сила нов регламент на ЕС за защитата на личните данни.

Фейсбук иска от децата на тази възраст да посочат родител или настойник, който да даде съгласие те да споделят информация за себе си в социалната мрежа. В противен случай не получават напълно персонализирана версия на социалната мрежа.

В съобщение в блог „Уотсап“ – по данни на Фейсбук към януари приложението има над 1,5 милиарда потребители – заяви, че с новите промени за потребителите в ЕС няма да се искат и нови права за събиране на лична информация. „Целта ни е просто да обясним как използваме и защитаваме ограничената информация, която имаме за вас“, се допълва в публикацията.

В последните години създаденото през 2009 г. приложение „Уотсап“ беше подложено на натиск от няколко европейски правителства заради предлаганата от него система за изпращене на текстови съобщения, която е напълно криптирана. Друга причина беше намерението да се споделят още данни с компанията майка Фейсбук.

Самата компания Фейсбук е под засилено наблюдение от различни регулаторни органи и парламенти по света, откакто миналия месец разкри, че личната информация на милиони потребители е попаднала по неправомерен начин в компанията за политически консултации „Кембридж Аналитика“. Това породи безпокойство изобщо за начина, по който компанията управлява потребителските данни.

Сред другите обявени днес промени от „Уотсап“ е и тази, че потребителите ще могат да свалят обобщение за съхраняваните за тях данни, като например модела и марката на използваното от тях устройство, контактите и групите им и всякакви блокирани номера.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *