Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Последни новини

Слагат край на палмовото масло в млякото и сиренето

Ще бъдат наложени строги ограничения за използването на растителни мазнини в млечните продукти. Това заяви днес в Сливен министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който присъства на Националното изложение по животновъдство.

По думите му, през тази година има определени спадове в цените на овчето мляко, както и стокови количества, които стоят от дълго време в мандрите. Качеството на млечните продукти, според него, се компрометира от това, че определени фирми влагат в продукцията си растителни мазнини.

Преработвателите, които ще произвеждат млечни продукти, трябва да ги правят от мляко, а тези, които правят имитиращи продукти, ще бъдат в друга група, заяви Порожанов.

„Нашето намерение е да забраним преработката, доставката на растителни мазнини при млечните преработватели, които произвеждат сирене, кашкавал и др.“, каза той.

След изтичане на нормативния срок ще бъде въведена забрана за използване на палмови мазнини в млечните предприятия. Тази забрана няма да засяга фирмите, произвеждащи имитиращи продукти и сладкарски изделия.

Ще бъде създадено специализирано звено към земеделското министерство, което ще извършва проверки, независими от агенцията по храните, съобщи още министърът. Освен млечните, ще бъдат проверявани и етерично-маслените продукти, като например розовото масло, както и птицевъдните ферми. Недобросъвестните търговци и производители ще бъдат санкционирани и ще им бъдат съставяни актове.

Министърът коментира, че се надява с тези мерки да бъде върнато доброто име на българските продукти.

Румен Порожанов откри днес Националното изложение по животновъдство в Сливен.

„И след 2020 г. ще има много добра селскостопанска политика, която ще бъде добре финансирана“, заяви министърът. Той изрази задоволство от добрата организация и възможността стопаните да представят своите животни и продукция, като добави, че през следващата година изложението ще се разрасне, ще бъдат увеличени изложбените площи.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *