Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Код „Черно“: Пред НС родители ще настояват за промяна в социалния модел за защита на децата

С протест пред Народното събрание в София родители ще настояват да се промени социалният модел за защита на децата. Кувьози във всички болници, безплатно детско здравеопазване, месечни детски добавки за всички родители, персонални пенсии за всички деца сираци – това са част от формулираните искания.

За да отговори на един от поставените проблеми с достъпа до персонални пенсии, Социалното министерство предлага от 2019-а децата-сираци да ги получават без доходен критерий, средствата да се трансформират в социална помощ и да се плащат от социалните служби. Това обяви ресорният заместник-министър Росица Димитрова

„Очакваме около 8000 деца да се възползват от този нов вид семейна помощ, при условие че бъде подкрепено“.

Родители ще се съберат и пред сградата на Областната администрация в Стара Загора. Протестът е част от националната инициатива под надслов „Код Черно“,

Златина Хаджипанайотова, чийто съпруг е починал преди да има 5 години осигурителен стаж, обясни, че ще протестира, защото нейните три деца са лишени от наследствени пенсии. Персонални не могат да получат, тъй като доходът надхвърля прага от 85 лв. на човек.

„Ако сте вдовец или вдовица с едно дете, трябва да получавате под 150 лв., за да може детето ви сирак да получи персонална пенсия в размер от 108 лв. Тя обаче първо се гласува от общината и след това се гласува от Министерски съвет. Това е държавата на абсурдите“, обясни Хаджипанайотова, която ще протестира.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *