Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Безредици в Париж за 1 май

В района на моста „Остерлиц“ се събраха около 1200 души с тъмни дрехи, качулки и скрити зад маски лица

Хиляди хора излязоха днес на първомайско шествие в Париж и в други големи градове във Франция, съобщи Франс прес.

Отделно от организираната от профсъюзите демонстрация във френската столица, в района на моста „Остерлиц“ се събраха около 1200 души с тъмни дрехи, качулки и скрити зад маски лица. Те скандираха антифашистки лозунги, развяваха съветски знамена и издигнаха антиправителствени плакати, отбеляза Ройтерс. Някои започнаха да издигат барикади и да замерят с бомбички разположените на бул. „Опитал“ сили за борба с безредиците, които отвърнаха с водни оръдия и сълзотворен газ.

Демонстрантите изпотрошиха прозорците на ресторант „Макдоналдс“ и хвърлиха вътре „коктейли Молотов“. Пострада също така сервиз на „Рено“, намиращ се на шосе до гара „Остерлиц“, а строителна машина бе подпалена, се вижда на заснети от „Ройтерс“ кадри.

Френският вътрешен министър Жерар Колон написа в „Туитър“, че „силите на реда правят всичко възможно да сложат край на това нарушаване на обществения ред и да задържат виновните“. Кметицата на Париж Ан Идалго каза, че „осъжда насилието, извършено днес в Париж от маскирани хора“, чиято единствена цел е „да всяват хаос по улиците на града“, предаде ТАСС.

Вчера полицията предупреди за възможни сблъсъци с крайнолеви анархистки групировки, след като в социалните мрежи се появи призив за „Революционен ден“.

В провинцията няколко десетки хиляди души участваха в демонстрации по призив на влиятелни профсъюзи и крайнолеви организации, които протекоха спокойно.

Френският президент Еманюел Макрон, който бе избран през май 2017 г. с обещанието да съживи френската икономика и да подпомогне създаването на работни места, е в конфликт със синдикатите заради плановете му да либерализира регулациите в сферата на заетостта, отбеляза Ройтерс.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *