Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика

Каракачанов: Между 30 и 40% от кандидатите за военни отпадат

Между 30 и 40 процента от кандидатите за военна служба отпадат и то специално на психотестовете, посочи министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред ресорната парламентарна комисия, където отговори на въпроси.

По думите му трябва да се помисли как кандидатите да бъдат преценявани реално, а не да бъдат отхвърляни хора, които могат да служат. Пред журналисти министърът коментира, че за реклама на военната професия трябва да се изтъкват предимствата й, възможностите за развитие и обучение. Министърът смята също, че командирите на различните формирования трябва да бъдат много по-активни с младите хора в популяризирането на военната професия.

Не за последната една година, а в рамките на година и половина, с хората, които са освободени по пределна възраст, включително до април т.г., освободените са приблизително 880 човека за 2017 и около 250 души за 2018 г., уточни министърът на отбраната в отговор на въпрос от председателя на комисията Константин Попов за обявеното от президента след последния КСНС, че за година армията е намаляла с близо 1000 човека. По думите на Каракачанов обаче за първи път в бюджета за тази година са отпуснати 30 млн. лева за 1300 вакантни длъжности. В момента има процедура за около 625 длъжности и в процес на назначаване са около 500 човека. Ако погледнем процеса на излизане и този на влизане, значи числото е наполовина вярно, коментира Каракачанов въпроса.

Динамиката в кадровия процес е всекидневна, заяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който посочи, че има стабилизация на числата по отношение на офицерския състав – темпът на напускане е драматично намален.

По отношение на офицерските кандидати имало намаляване на броя на вакантните длъжности, тъй като с приложени от министъра мерки голяма част от сержантите вече имали стремеж да стават офицерски кандидати. През миналата и през тази година имало и тенденция на намаление на некомплекта от сержанти, защото войниците се стремели да преминат към сержантския състав.

Армията не е намаляла с 1000 души като число, това няма как да бъде измерено в един момент, намалението фактически е между 200 и 500 души, добави Запрянов, но по думите му тази тенденция е обърната и се очаква некомплектът да намалява за сержантите, офицерските кандидати и за офицерите. Въпросът е да се преборим с некомплекта във войнишкия състав, посочи Запрянов и добави, че ако за тези 1300 бройки процедурите се състоят успешно, може и този некомплект, който е малко над 3000 души, да бъде намален.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *