Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

Откриват новото американско посолство в Ерусалим

В Ерусалим се открива новото посолство на САЩ в Израел. Дипломатическата мисия, която досега беше в Тел Авив, се премества в Ерусалим в съответствие с решението на американския президент Доналд Тръмп да признае града за столица на Израел. Това предизвика бурни палестински протести.

Очаква се на откриването да присъстват около 800 гости. Тръмп по-рано няколко пъти каза, че би искал да присъства на събитието, но по-късно бе съобщено, че ще бъде представен от помощник-държавния секретар Джон Съливан, придружаван от дъщерята на Тръмп – Иванка, и съпруга й Джаред Къшнър, който е съветник в Белия дом.

Американски правителствени служители заявиха, че първоначално персоналът на дипломатическата мисия ще наброява най-малко 50 души. Той ще включва сътрудници на посланика Дейвид Фридман и американски консулски служители, които вече работят на място.

Откриването на новото посолство става шест месеца след като Тръмп призна оспорвания град Ерусалим за столица на Израел. Израелското правителство посрещна решението с категорично одобрение, а палестинците, които искат източната част на Ерусалим за столица на бъдещата си държава, реагираха с възмущение. Общото събрание на ООН гласува с огромно мнозинство резолюция, критикуваща американския ход.

Освен откриването на посолството са планирани редица значими събития и възпоменания в идните дни, включително за 70-ата годишнина от създаването на Израел.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще направи изявление по видеоконферентна връзка за откриването на преместеното посолство, предаде Франс прес, като се позова на високопоставен американски представител. Той каза, че не знае дали обръщението на Тръмп ще бъде предварително записано или ще е в директно включване.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *