Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Food Nutrition Бизнес Бизнес Здраве Изборът на редактора Най-четени

До 90% пластмасовите бутилки се събират за рециклиране

Производителите на бутилирана вода в Европа си поставиха за цел да повишат събираемостта на пластмасовите бутилки от 60 процента до 90 процента до 2025 година, за да се намали замърсяването и да се прави по-голямо рециклиране, предаде Ройтерс.

Нашите опаковки днес са част от неприемливото явление замърсяване наред с други изхвърлен предмети, посочи в съобщение Европейската федерация за бутилирана вода.

Организацията, която представя националните асоциации и няколко големи компании, отбеляза, че новата цел на сектора е да събира 90 процента от всички бутилки от полиетилен терефталат (PET) до 2025 година средно в ЕС.

Близо 60 процента от този тип бутилки сега се събират за рециклиране, като има големи разлики при отделните страни. Федерацията не уточни как точно ще бъде постигната поставената цел, а също така не посочва какви ще бъдат разходите, отбелязва Ройтерс.

Някои страни като Германия въвеждат високи депозити за бутилките, за да насърчат рециклирането. Великобритания планира тази година да въведе схема да възстановяване на депозит при предаване на бутилки за еднократна употреба.

Федерацията ще работи и с преработвателния сектор, за да използва най-малко 25 процента рециклиран полиетилен терефталат за бутилките си за вода до 2025 година средно за ЕС. Организацията допълни, че средно един гражданин на ЕС пие около 110 литра бутилирана вода годишно.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *