Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Хеликоптери спасиха хавайци от изригващия вулкан

Хеликоптери се притекоха на помощ за спасяването на четирима хавайци, след като изтичащата от вулкана на остров Килауеа лава, постави в капан редица къщи, съобщиха местните власти.

Кметът на Хавай Хари Ким написа в Туитър, че „бързо движещата се лава минала близо до Малама Ки Плей“, край горския резерват Пуна. Лавата „изолира около 40 жилища в района“, пише той, добавяйки, че четирима души са били „безопасно евакуирани“ от хеликоптери на окръг Хавай и националната гвардия.

„Ако все още се намирате в района, стойте на безопасно място и очаквайте официални инструкции,“ предупреди Ким.

Американската геологическа служба, която следи вулканите и земетресенията в целия свят, заяви чрез Туитър, че „бързо течаща лава от вулкана се придвижва с 300-400 ярда на час“. Специалистите отчитат, че „лошото качество на въздуха от повишените газови емисии и димът от изгарящата растителност допринасят за лошото качество на въздуха в долната част на Пуна“.

Килауеа е най-активният вулкан в света и един от петте на Големия остров на Хавай.

Той започна да изригва на 3 май, което накара около 2 000 души да напуснат домовете си в планината.

Учени прогнозират, че вулканичната активност може би е предшественик на голямо изригване, подобно на това, което разтърси острова в средата на 20-те години на миналия век.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *