18.07.2024

Завърши най-мащабното спортно събитие за студенти – Национална универсиада София 2018, комплексен шампион е НСА

Успешно завърши най-мащабното спортно студентско събитие – Национална универсиада София 2018. Мероприятието се проведе в дните 11 – 17 май и включваше финалите в 15 вида спорт, с участието на близо 1 500 студенти от 25 университета.
Председателят на многоспортова университетска федерация АУС „Академик“, доц. Златко Джуров, закри най-голямото спортно събитие в студентския спорт. „Това, което правим, се дължи предимно на вас, студентите. Достигнахте до призовите места достойно, със спортна чест и в името на университетския спорт! Огромно благодаря и на академичната спортна общност, ректорите, спортните педагози от университетите, съдии и всички вие, колеги, които в дух на единение и в името на просперитета на университетския спорт направихте това мероприятие възможно!“, заяви при закриването президентът на АУС „Академик“. Доц. Златко Джуров обеща, че следващата Национална универсиада ще бъде още по-добра и успешна.
„Радостно е, че има такава организация в България, която да развива спорта за студенти. Тя е на европейско ниво, така че ние, от Министерство на младежта и спорта, я подкрепяме и ще продължаваме да я подкрепяме“, заяви от своя страна Венцислав Игнатов, директор Дирекция „Спорт за учащи и спортни училища“.
По време на закриване на Универсиадата, с почетен знак за особен принос и подкрепа в развитието на студентския спорт в България бяха наградени: проф. Кирил Андонов, доц. д-р Ирен Пелтекова, доц. Петър Зографов, Венцислав Игнатов, Делчо Илчев, проф. Йордан Иванов, доц. д-р Цветан Коцев, Георги Игнатов и доц. Златко Джуров.
С общо 111 медала, спечелени в различни дисциплини, Национална спортна академия „Васил Левски“ отново е комплексен шампион. Най-добрите студенти спортисти от Академията представиха достойно своя университет, завоювайки 53 златни, 31 сребърни и 27 бронзови медала. Софийски университет „Св. Климент Охридски“ остана втори в класирането – с 14 златни, 22 сребърни и 22 бронзови медала. Студентите от Университета за национално и световно стопанство също показаха отлични резултати и спортен хъс и се наредиха на трето място в комплексното класиране. Те си тръгнаха със 7 златни, 11 сребърни и 19 бронзови медала.
Организатор на мащабното спортно събитие е Асоциация за университетски спорт „Академик“, с домакинството на НСА „Васил Левски” и партньорството на МГУ „Св. Иван Рилски”, Технически университет, Университет за национално и световно стопанство и Лесотехнически университет.
Събитието се организира под патрона на министъра на младежта и спорта г-н Красен Кралев, както и със съдействието на Министерство на образованието и науката, Столична община, Община Студентска, спонсори и приятели на студентския спорт в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *