Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Пожарните служби готови за пожароопасния сезон

И това лято основната причина за пожарите, особено в горите, вероятно ще бъде почистването на земеделските ниви и пасищата. Две години между изпълнителната законодателна власт остава застопорен проблемът със сроковете за тези земеделски дейности, които предизвикват над 90 процента от горските пожари.

С над 85 процента обновена техника Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ декларира готовност за битка с пожарите и реакция при бедствия и кризи. Това заяви наскоро в Благоевград главен комисар Николай Николов. Част от пожарните автомобили с отпаднала необходимост са били предоставени на общините за нуждите на доброволните отряди.

„Нашата програма обаче беше по-мащабна – не със задача да подмени техниката, а по-скоро да придобием способности, каквито нямахме. Вече разполагаме с тежка инженерна техника, с транспортна техника, с високопроходими автомобили, с автомобили лодки-амфибии, наречени „четири сезона“, разполагаме с капацитет за реагиране при инциденти с опасни вещества.“

Кадровият дефицит и оборудването на пожарникарите с лични предпазни средства е другият отдавнашен проблем, с който главен комисар Николов твърди, че се справя много добре:
„По отношение на личните предпазни средства не мога да кажа: „Край, решихме го завинаги.“ Това е процес, който, ако веднъж го прекъснеш, не можеш в близките години да го възстановиш. В такъв период се намирахме допреди седем-осем години. Този процес го обърнахме.“
Ежегодно назначаваме повече пожарникари, отколкото напускат, което не се е случвало през последните десет години, категоричен е комисар Николай Николов. Ако се реализира програмата за тази година, по думите му недокомплектът ще бъде под 1%.

95 процента от горските пожари през последните 7-8 години са причинени от земеделски дейности в близост до горските територии – почистване на пасища, ливади и ниви. Още преди две години от пожарната апелираха за промяна на сроковете за почистването на земеделските площи, които са обвързани с европейските и национални доплащания. Почистването трябва да става механично и то досега, а не в разгара на пожароопасния сезон, подчерта Николай Николов.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *