Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Най-четени

Учени: До 2045 г. 25% от хората по света ще са затлъстели

Ако сегашната тенденция остане непроменена, близо една четвърт от населението на планетата ще е затлъстяло през 2045 г., предупредиха учени, цитирани от Франс прес. Заключенията им бяха представени на Европейския конгрес за затлъстяването във Виена.

Световната здравна организация (СЗО) смята, че около 13% от възрастните хора – 11% от мъжете и 15% от жените, са били засегнати от затлъстяване през 2016 г. Според прогнози на датски и британски учени, това процентно съотношение ще нарасне над 22% през 2045 г.

„Тази тенденция може да бъде обърната, но за това е нужна политическа воля“, смята един от авторите на изследването – д-р Алън Моузес, който работи за датската компания „Ново нордиск“, най-големия производител на инсулин в света.

Прогнозите са различни за отделните страни.

Ако тенденцията се запази, над 55% от населението на САЩ ще е затлъстяло през 2045 г., при 39 процента през 2017 г.

Според авторите на изследването, увеличаването на затлъстяването ще е придружено от повече случаи на диабет тип 2, които ще обхванат 12% от глобалното население през 2045 г., при 9% през 2017 г.

Затлъстяването е проблем на общественото здравеопазване в целия свят.

Според резултатите от миналогодишно американско изследване, процентното съотношение на затлъстелите хора в света непрестанно се увеличава от 1980 г., като се е удвоило в 73 страни.

В резултат се е увеличила смъртността вследствие на сърдечносъдови болести, диабет и някои видове рак.

Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с храненето и начина на живот. СЗО препоръчва да се ограничи приемът на мазнини и захари и да се редовно да се правят физически упражнения.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *