Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Изборът на редактора Най-четени

Фондация „Една от 8“ и Новартис започват съвместна дейност

Фондация „Нана Гладуиш – Една от 8“ и фармацевтичната компания Новартис започват съвместна дейност по популяризиране значението на провежданите клинични изпитвания в България като реална терапевтична възможност за българските пациенти и инвестиция в българското здравеопазване. Целта е да се повиши информираността на българските пациенти и обществото като цяло (медии, институции, неправителствени организации, академична общност) за възможностите, които предлага участието в клинични изпитвания.

Фондацията и фармацевтична компания Новартис изработиха съвместно информационен материал, който цели да даде достъпна и изчерпателна информация за значението и ползите от клиничните изпитвания в България. Той може да бъде изтеглен от сайта на Нана Гладуиш – Една от 8“ www.ednaot8.bg в секция „Нашите брошури“ или в посочения линк: http://ednaot8.bg/wp-content/uploads/2016/02/Broshura-52-pages-148x210mm-Klinichni-Izpitvaniq-Preview-FINAL1.pdf

В информационната брошура е посочено, че в съвременния свят едно ново лечение може да получи разрешение за употреба и да навлезе широко в клиничната практика, само след като неговата безопасност, качество и ефикасност се докажат чрез множество клинични изпитвания.

За да се проведе едно клинично изпитване, то трябва предварително да бъде представено за одобрение на националните здравни институции. Изпитването се разглежда в детайли от здравните власти, а също и от етична комисия, чиято роля е да прецени дали са защитени достойнството, правата, безопасността и благополучието на хората, които ще вземат участие в клиничните изпитвания. Ако здравните власти и комисията по етика не одобрят изпитването, то последното не може да бъде проведено.

По данни на Българската асоциация за клинични проучвания (БАКП) около 12 000 пациенти участват в рамките на клинични изпитвания всяка година в България.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *