Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Последни новини Свят

Съдът глоби управляващата партия в Испания за корупция

Съдът във Валенсия произнесе присъда по дело за корупция, неплащане на данъци, мошеничество, пране на пари и злоупотреба със служебно положение, съобщи „Ел Паис“.

Глобена е и управляващата в момента в страната Partido Popular (Народна партия) заради участието на нейни членове в корупционни схеми в първите години от създаването й.

Бизнесменът Франциско Кореа, който е бил организатор на корупционната схема е осъден на 51 години затвор. Бившият ковчежник на партията Луис Барсенаса получи присъда от 33 години затвор за укриване на данъци в размер на 6 милиона евро.

Съдът се мотивира с това, че от 1990 до 2000 година в партията е водено двойно счетоводство, като на някои политици са осигурявани допълнителни доходи. По делото бе разпитван и премиерът на страната Мариано Рахой, който обаче заяви ,че не е знаел нищо за корупционните схеми.

Бизнесменът Кореа е контролирал мрежа от компании, които са правили услуги на политици, включително осигуряване на допълнителни доходи срещу получаване на държавни обществени поръчки. Така са били пренасочени към неговите фирми 8.4 милиона евро.

Разследването на корупцията в Partido Popular започна през 2007 година и оттогава няколко от най-висшестоящите хора в партията напуснаха постовете си, след като се оказа, че са замесени в далаверите.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *