Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Общество

Международен екип на „Четири лапи“ с българско участие ваксинира близо 60 000 кучета и котки в Мианмар

Myanmar | 2018 | FOUR PAWS anti-rabies-campain | Nearly 60 000 dogs and cats were vaccinated against rabies during a 2-month campaign in Myanmar, in the regions of capital Nay Piy Taw and ancient city of Bagan.

Международен екип на организацията за защита на животните „Четири лапи“ с българско участие приключи една от най-мащабните кампании за изкореняване на коварната болест бяс в Азия. В рамките на два месеца в южноазиатската държава Мианмар бяха ваксинирани близо 60 000 кучета и котки. Кампанията е началото на дългосрочен проект на организацията, чиято цел е ваксинация на 1 милион животни в следващите три години.
Бесът е една от най-опасните болести, която засяга както хора, така и животни. Предава се основно чрез ухапване от заразен хищник и засяга необратимо централната нервна система. Ако пострадалият не бъде ваксиниран веднага, смъртта е неизбежна. Макар в страните от Европа и Северна Америка бесът отдавна да не взима човешки жертви, в световен мащаб ежегодно от бяс умират около 60 000 души, като 95% от случаите са в страните от Азия и Африка.

„Бесът е 100% смъртоносен, но също така и 100% предотвратим,“ категорична е д-р Марина Иванова, координатор на кампанията и директор на „Четири лапи“ за България. „Единственият начин за ограничаване на болестта е чрез масова ваксинация на животните, които са в най-голям риск да бъдат заразени, както и повишаване на информираността на местното население за незабавните мерки, които трябва да се предприемат при ухапване от жищник.“
Сред най-рискови от заразяване с бяс домашни животни са кучетата и котките. Именно поради тази причина кампанията е насочена към ваксинацията на максимален брой от тези животни. През изминалите два месеца в две от провинциите на Мианмар – столицата Нейпиду и в туристическия район около древния град Баган – бяха ваксинирани 58 994 животни от екипи на „Четири лапи“ и партньорите на организацията.

Мианмар е една от най-силно засегнатите страни от коварната болест в световен мащаб. Разположената в Югоизточна Азия държава е с население от близо 55 млн. души, като по данни на местната Дирекция за животновъдство и ветеринарна дейност, броят на кучетата е около 4 млн., като още поне толкова са и котките. Препполага се, че ежегодно в Мианмар вследствие на ухапвания от заразени с бяс хищници умират около 1000 души.
Основна причина за сериозното положение в Мианмар е липсата на системни кампании за ваксинация на домашните животни, които са потенциални преносители на бяс, както и ниската информираност на населението за мерките, които трябва да бъдат предприети за предпазване от болестта. Досегашната практика на масово унищожаване на домашни, полудомашни и бездомни кучета и котки не е дала никакъв резултат и затова през последните години правителството се обърна за съдействие към Международната организация за здравеопазване на животните и към неправителствени организации.
В мащабната кампания за изкореняване на беса в Мианмар „Четири лапи“ си партнира с Индийския син кръст – една от най-големите азиатски организации за защита на животните, както и с местната хуманитарна организация „Мингалар Мианмар“. В кампанията се включиха над 40 специалисти от Мианмар, Индия, Йордания, Австрия, Румъния и България. Кампанията е в подкрепа на глобалната инициатива на Световна здравна организация и Световна организация за здравеопазване на животните за свеждане до нула од 2030 г. на случаите на смърт от бяс при хората.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *