Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

15 убити в антиправителствените протести в Никарагуа

Петданесет души са убити в сряда в Никарагуа по време на протестите срещу президента Даниел Ортега, съобщи днес полицията, предаде Ройтерс. Ранените са 218.

Очевидци разказват, че проправителствени въоръжени групи са откривали огън срещу демонстрантите в сряда, когато в страната се честваше Денят на майката. Демонстрациите са били организирани в памет на децата, които са сред над 80-те загинали от началото на протестите в Никарагуа преди повече от месец. Повод за протестите стана подготвяна промяна в системата за социално осигуряване.

Кръвопролитията бяха заклеймени от Епископалната конференция на никарагуанската католическа църква като „организирана и системна агресия“. Европейският парламент осъди „бруталните репресии“ в Никарагуа и призова за изтегляне напред на президентските избори, предвидени за 2021 г.

Камарата на частните предприемачи в Никарагуа също отправи отворено писмо до 72-годишния президент с настояване изборите да се състоят по-рано на дата, договорена между правителството и гражданските организации. В отговор на писмото на бизнеса Ортега каза пред свои поддръжници, че Никарагуа не е частна собственост.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *