13.07.2024

БЧК: 1300 спасители трябват за всички охраняеми плажове

За осигуряване на безопасността на туристите по черноморските плажове и басейните има достатъчно обучени спасители. Спасителните пунктове се откриват поетапно, като в началото и края на сезона те ще са по-малко, заради по-малкия брой туристи.

Според статистиката на МВР случаите на удавяния за миналата година са 106, а най-рисковата група при удавянията са мъжете, на възраст между 50 и 65 години.

За да се избегне травматизма във водните площи за един сезон са необходими около 1300 души и около 2000 хиляди души за басейните са категорични от Водноспасителната служба на Българският червен кръст.

От Водно спасителната служба напомнят още къпането да се извършва само в охраняемите водни площи. Да се спазват правилата за водна безопасност, да се изпълняват съветите на спасителя и флаговата сигнализация. Не се препоръчва във водата да се влиза след обилно хранене и употреба на алкохол.

За безопасността е важно и да се използва спасителната жилетка при ползване на плавателни съдове. Важен е и контрола на родителите към децата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *