Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Трудна победа на Тереза Мей по пътя към Брекзит

Депутатите в долната камара на британския парламент отхвърлиха поправка в законопроект за Брекзит, предвиждаща право на вето на парламента за бъдещото окончателно споразумение с Брюксел за излизане на Великобритания от ЕС, съобщи „Ройтерс“.

324 депутати гласуваха против поправката, внесена от Камарата на лордовете в законопроекта за излизане от ЕС. Отхвърленият от Камарата на общините текст предвиждаше парламентът да върне правителството на масата за преговори, ако не му допадне споразумението с Брюксел. Поправката бе подкрепена от 298 депутати.

Депутатите приеха компромисен текст, предвиждащ, че ако парламентът отхвърли окончателното споразумение за Брекзит, в срок от 28 дни ще бъде представен план как възнамерява да действа правителството.

Така Тереза Мей избягна поражение в парламента и успя да потуши надигащия се бунт на проевропейски депутати от нейната партия. Според ДПА преди гласуването тя се е срещнала с 20 проевропейски депутати консерватори, за да ги убеди да подкрепят правителството.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *