Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Две комисии одобриха закона на Симеонов срещу шума

Комисията по икономическа политика и туризъм одобри на първо четене промени в Закона за защита от шума в околната среда, внесен от Министерски съвет и изготвен от вицепремиера Валери Симеонов. Час по-късно и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред одобри единодушно внесените промени, съобщи пресцентърът на партията на Симеонов – НФСБ.

Законопроектът предвижда забрана за шум за времето между 23.00 и 8.00 часа, както и между 14.00 и 16.00 часа. През деня промени по отношение на контрола няма да има. През нощта контролът ще се извършва само от служители на МВР.

Увеличават се двойно и санкциите. Законът предвижда и затваряне на обектите, при които бъдат открити нарушения, като при първо нарушение обектът ще се затваря за 7 дни, а при последващо – за 30 дни, уточниха още от партията. Отговорността за контрола ще бъде на полицията, а не както досега на РЗИ, защото работното им време е 17:00 ч. и на практика те не могат да извършат проверка, стана ясно още на обсъждането.

Досегашните глоби не действали възпитателно и затова ще бъдат увеличени, ще бъде и съкратена процедурата по получаването на актовете за нарушения.

Вицепремиерът добави, че няма да е проблем, че законът ще заработи в средата на сезона, защото промените не са съществени, а просто контролът се прехвърля от МЗ на МВР.

Заради този закон и непрекъснатите проверки по морските дискотеки, които лично Симеонов правеше, той влезе в остър конфликт с министъра на туризма Николина Ангелкова. Двамата дори си отправяха обвинения през медиите.

Над 200 хиляди са сигналите за силен шум през 2017 година. Това стана ясно по време на обсъждането на новия Закон за защита от шум в околната среда.

Вносителят – вицепремиерът Валери Симеонов категорично отхвърли предложението на министъра на туризма Николина Ангелкова новият закон да не важи за националните курорти, а те да попаднат в отделна наредба с различни правила за шума. Симеонов нарече това „саботаж“ и намекна за оставка, ако неразбирателството с министъра на туризма продължи.

В отговор на журналистически въпрос дали промените ще попречат на туристическия сезон, ако бъдат приети сега, вицепремиерът отговори:

„Законът и в момента действа. В по-голямата си част новият законопроект променя само механизма на контрол и превъзлага, прехвърля функциите от Министерството на здравеопазването на Министерството на вътрешните работи. И на второ място – увеличаваме санкциите. Но нищо същностно не се променя. И към момента след 23 ч. е забранено озвучаването. Така, че всички, занимаващи се с туристически бизнес, знаят това и вече започнаха да го спазват. Който не вярва – да заповяда в Слънчев бряг“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *