Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Тереза Мей спечели втора победа в парламента

Снощи депутатите в Камарата на общините гласуваха против внесена от Камарата на лордовете поправка, която би задължила правителството да се опита да договори оставане на Великобритания в митнически съюз с ЕС и след Брекзит, предадоха Франс прес и ДПА.

До дни ще започне кампания за втори референдум за Брекзит, обяви Сорос
Депутатите гласуваха с 325 на 298 гласа против поправката, след като Мей обеща да потърси ново митническо споразумение като компромис преди вота.

Британският премиер е под натиск да сключи споразумение, осигуряващо поне някакъв вид митническо партньорство с ЕС.

Ден по-рано, за голямо облекчение на Мей, депутатите отхвърлиха поправка, която би дала на парламента правото на вето върху бъдещото окончателно споразумение с Брюксел за излизането от ЕС.

След сегашното гласуване в Камарата на общините се очаква законопроектът за Брекзит да се върне отново в Камарата на лордовете. Предполага се, че горната камара, където консерваторите на Мей не разполагат с необходимото мнозинство, ще внесе нови поправки в него преди да го върне обратно в Камарата на общините.

При този парламентарен пинг-понг двете камари трябва да съгласуват до последната запетая текста на закона, преди той да бъде подписан от кралица Елизабет Втора, отбелязва ТАСС

Председателят на основната британска асоциация на работодателите предупреди вчера, че има опасност Брекзитът да унищожи автомобилостроенето, ако Великобритания напусне Митническия съюз с ЕС, предаде Франс прес.

„Ако нямаме митнически съюз, някои промишлени сектори в Обединеното кралство ще бъдат застрашени от унищожение“, изтъкна пред Би Би Си председателят на Конфедерацията на британската промишленост (КБП – CBI) Пол Дрекслър.

Той подчерта, че автомобилната промишленост ще бъде особено засегната, ако евентуално споразумение между Лондон и Брюксел не гарантира „търговия без никакви търкания“ с ЕС след Брекзита.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *