Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика

Цачева поиска и държавата да пази работещите навън затворници

Отговорността за охраната на затворниците, които работят на открити обекти, не може да е само на работодателя. Държавата също трябва да има отговорности, каза правосъдният министър Цецка Цачева пред журналисти.

За целта в МП вече се прави оценка на закона, обясни още тя. Възможността осъдените да работят е най-силният начин за социализация и затова полагането на труд трябва да се стимулира, но при затегнат контрол, посочи правосъдният министър.

Около 2 000 затворници имат право да живеят в общежитие от открит тип и да работят, като от тях около половината се трудят.

Коментарът й е във връзка с поредното „отклонение” на лишен от свобода – рецидивистът Борис Иванов, който избяга от обект в Ловешко.

От вчера има проверка дали договорът с фирмата е редовен и дали са спазени всички изисквания. А на място в Ловеч върви инспекция как е определен лекият режим на Борис Иванов, който отишъл на работа и после не се върнал в общежитието.

Борис Иванов, който е осъден за блудства и кражби, е имал поощрения, не е бил пускан в отпуск. Цачева посочи, че ще бъде проверено и как е настанен в общежитието край Ловеч и кой е преценил, че той е подходящ за тази работа, за която е бил нает.

По първоначални данни всички правила са били спазени при преместването му и последвалото изпращане на работа.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *