Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

САЩ ще наложи мита от 20% за вноса на европейски автомобили

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе мита от 20% за вноса в САЩ на европейски автомобили.

В свое съобщение в туитър, Тръмп написа: „С оглед на тарифите и търговските бариери, които бяха наложени отдавна върху САЩ и върху големите американски компании от страна на Европейския съюз, ако тези тарифи и бариери скоро не бъдат разбити и премахнати, ние ще въведем мита от 20% за всички европейски автомобили, внасяни в Съединените щати“. „Произвеждайте автомобилите тук!“, настоя американският президент.

Подобен ход от страна на Доналд Тръмп сякаш беше очакван от Европейската комисия. Според анализ на ЕК с който разполага агенция Блумбърг, евентуално повишаване на митата с 25% (а не са 20%), ще увеличи цената на произведените в Европа автомобил с около 10 хиляди евро при техния внос в САЩ.

В същият анализ се посочва, че това вероятно ще намали наполовина вносът в САЩ на европейски автомобили и на части за тях. Трябва да се има предвид, че през миналата година американският внос на автомобили и на части за тях беше в размер на около 58 млрд. долара.

В документа на ЕК също така се отбелязва, че европейските автомобилни компании, разполагащи със заводи в САЩ, вече почти са достигнали техния производствен капацитет, така че би било невъзможно те да увеличат допълнително производството.

Заплахата на Тръмп подложи на нов натиск от продажби германския автомобилен сектор, като акциите на BMW се понижават с 2%, а на Volkswagen – с около 1%.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *