Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора

91 продукта по кампанията „Безопасно лято“са спрени от продажба

Само за седмица националната кампанийна проверка „Безопасно лято“ е установила 169 продукти с несъответствия, като са издадени 91 заповеди за спиране на разпространението на несъответстващия артикул, като предстои тази цифра да нарасне, съобщи днес Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Инспекторите на ДАМТН са проверили общо 467 продукти в търговската мрежа. От тях 255 броя различни модели играчки и 212 модели пояси за ръце. Инспекциите обхванаха над 370 търговски обекта в цялата страна, като бяха съсредоточени в различни магазини за детски играчки, обекти за продажба на открито, складове и др.

И тази година сред най-честите нарушения, които агенцията е констатирала бяха липса на: СЕ маркировка; инструкции на български език; задължителните предупредителни текстове, свързани с безопасната употреба или без превода им на български език; информация за наименование и адрес на отговорния икономическия оператор и др.

Към този момент резултатите от „Безопасно лято“ 2018 показват, че около 7% от проверените пояси за ръце са с установени несъответствия. През 2018 г. се забелязва значително намаляване на несъответстващите помощни средства за обучение по плуване за деца, които се предлагат на пазара, в сравнение с 2017 г., когато при същия продукт бяха отчетени около 32% нарушения.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *