Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Мароко отхвърли идеята за мигрантски центрове извън ЕС

Мароко отхвърля идеята за приемни центрове за мигранти извън Европейския съюз, обмисляна от ЕС за изнасяне на управлението на миграционните потоци извън границите му, заяви мароканският външен министър Насер Бурита, цитиран от Франс прес.

„Мароко отхвърля и винаги е отхвърляло този вид методи за справяне с въпроса за миграционните потоци“, заяви министърът след среща в Рабат с испанския си колега Жозеп Борел, критикувайки „лесните решения“ и „механизмите с обратен ефект“.

Мароко, подобно на Тунис и Албания, са сред цитираните от ЕС страни, в които е възможно да бъдат създадени центрове за прием на мигранти или „платформи извън Европа“ за пристигащите – тема, която се очаква да бъде разисквана на започналата днес в Брюксел европейска среща на върха по проблема за миграцията.

Испания заедно с Италия и Гърция е една от трите входни врати за мигрантите, поели към Европа.

Макар броят на мигрантите, опитали се да прекосят Средиземно море от началото на годината да е намаля наполовина в сравнение със същия период на 2017 г., мигрантите, пристигнали на испанските брегове, са станали тройно повече, сочат данните на Международната организация по миграцията (МОМ).

Според МОМ от началото на годината до 20 юни по море в Испания са пристигнали 12 155 мигранти. В същия период при опит да се доберат до испанския бряг са загинали 292-ма мигранти – от общо 960 в Средиземно море като цяло.

Само в понеделник испанската брегова охрана спаси 616 мигранти, а два дни по-рано – над 750.

Испания призовава за засилване на сътрудничеството с Мароко по миграционния въпрос след подписването през декември миналата година от ЕС и Мароко на конвенция, която предвижда финансиране от 390 милиона дирхама (35 млн. евро) за четири години.

„Поемам ангажимента Европа да обърне задълбочено внимание на Мароко“, заяви днес Жозеп Борел.

За днес в Рабат е планирана също среща между министрите на вътрешните работи на Испания и Мароко, на която те ще дискутират миграцията и борбата с тероризма.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *