Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Путин подписа нов антикорупционен план

Президентът на Русия Владимир Путин е подписал двугодишен план за борба с корупцията, в същото време вкарвайки вратичка, с която някои корумпирани чиновници могат да бъдат освободени от отговорност, пише руското електронно издание The Moscow Times, цитиран от Фокус.

Двугодишният национален план дава на правителството срок до края на 2019 година да изработи закони за наказване на корумпирани чиновници.

Депутатите от държавната ДУМА ще бъдат задължени с определянето на това, кои корупционни действия представляват подсъдимо нарушение, както и с разширяването на списъка с незаконно придобити стоки, подлежащи на изземване. От законодателите ще се изисква до 1 ноември да представят проектозаконите си за затягане на антикорупционните правила за федералните и регионалния чиновници, както и за служителите на държавни компании.

Един от проектозакона, според антикорупционния план, ще може да освобождава корумпирани чиновници от наказателна отговорност при „форсмажорни обстоятелства“.

Отговорността на правителството в разследването на корупцията в Русия, докато в същото време измерва успеха на антикорупционните усилия, създава конфликт на интереси, според професора по приложни финанси от Европейския университет в Санкт Петербург Максим Буев.

„Дори, ако предположим, че политиците няма съзнателно да се възползват от позицията си, съществуването на вратичка в антикорупционния план, предлага възможност за манипулиране“, пише проф. Буев в своя колонка за вестник „Ведомости“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *