Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Австрия има резерви към германския план за имиграцията

Австрийското правителство има известни съмнения по отношение на германското намерение за сключване на двустранно споразумение, позволяващо на Берлин да отхвърля кандидатите за убежище още на границата с Австрия. Това заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц, цитиран от ДПА.

„Все още не знаем какво точно планира Германия“, каза той. „Но още сега мога да кажа, че определено не сме склонни да сключваме споразумение, което да е в ущърб на Австрия.“

Ако Германия затегне режима на границите си, Австрия ще последва примера й, заяви Курц и добави, че задръстванията по пътищата, които ще последват при подобно развитие, може в крайна сметка да доведат до политически натиск за по-добро опазване на външните граници на ЕС.

За прилагане на миграционния план, който включва изграждане на транзитни центрове за бежанци по германско-австрийската граница, Берлин се нуждае от споразумение с Виена какво да се прави с кандидатите за убежище, които Германия не желае да приеме.

Идеята за създаване на транзитни центрове по границата с Австрия може да се окаже трудна за преглъщане от третия партньор в управляващата коалиция в Германия – Германската социалдемократическа партия, предаде още ДПА, като се позова на изказване на генералния секретар на политическата сила Ларс Клингбайл. Той заяви, че ГСДП няма да приеме такива центрове, ако те са от затворен тип.

Клингбайл каза това преди започналите тази вечер разговори между трите партии от управляващата коалиция. Германският канцлер Ангела Меркел се надява на тях ГСДП да даде зелена светлина за споразумението, постигнато вчера вечерта между другите две партии от коалицията – Християндемократическия и Християнсоциалния съюз, което предвижда да бъдат създадени такива центрове.

В духа на изказването на Клингбайл бяха и изявленията на други представители на ръководството на ГСДП, включително на заместник-председателя на партията Ралф Щегнер: „Не искаме бежански семейства зад огради с охрана“, написа Щегнер преди началото на преговорите.

Вътрешният министър на Германия Хорст Зеехофер ще посети вдругиден съседна Австрия, за да обсъди новия германски план за миграцията с правителството във Виена.

Предвижда се Зеехофер да се срещне с консервативния канцлер Себастиан Курц, с вицеканцлера Хайнц Кристиан-Щрахе и вътрешния министър Херберт Кикъл – и двамата от крайнодясната Австрийска партия на свободата.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *