Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Политика

Омбудсманът с компромис за потушаване на напрежението сред хората с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова предложи компромис за решаването на проблемите на хората с увреждания. След среща с национално представени неправителствени организации Манолова заяви, че ще настоява трите закона да бъдат гласувани в пакет, за да спре противопоставянето на хората с увреждания.

Става дума за Закона за хората с увреждания и Закона за социалните услуги, които в момента се пишат от социалното министерство, и Закона за личната помощ, който вече е внесен в парламента.

Всеки момент се очаква позицията на протестиращите майки по така предложения компромис. При Мая Манолова днес не са били всички национално представителни неправителствени организации на хората с увреждания, а само някои. Тепърва предстои да стане ясна реакцията на останалите и дали двата лагера ще се сближат.

При обсъждането на Закона за личната помощ вчера имаше протести на хора с увреждания. Недоволството е заради фаворизирането на една социална услуга за сметка на други чрез този закон.

Критики има и за това, че в него не е ясно разписано кой точно ще ползва асистентските услуги, платени от държавата, няма критерии за ползването им, а сметките колко ще струва на хазната стават все по-неясни.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *